Összetevők:
- 25 dkg teljekiőrlésű tönkölyliszt
- 25 dkg fehérliszt
- 28 dkg vaj
- 22 dkg porított nádcukor vagy sima porcukor
- 2 db tojás
- 2,5 dkg egész mák
- 2,5 dkg darált mák
- 7 dkg aszalt cseresznye apróra vágva
- 1 db citrom héja
- fél mokkáskanál szódabikarbóna
- fél mokkáskanál sütőpor
- pici só
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük. A vajat cukorral robotgéppel elkeverjük, hozzáadjuk a lisztes keveréket és a dagasztókarral vagy kézzel összegyúrjuk a tésztát. Lisztezett felületen a tésztából 20 cm hosszú és 5-6 cm átmérőjű hengereket formázunk, majd hűtőben 1-2 órát pihentetjük ( akár egy éjszakát is ). A jól behűtött tészta hengereket éles késsel 4 mm vékony szeletekre vágjuk és sütőpapíron 170-180 fokon 8-10 perc alatt kisütjük.
Finom, üde nyári sütemény, limonádéhoz, hideg tejhez vagy kávé mellé is remekül passzol.